Özgür Özel’den Gürlek iddiası: “452 milyonluk mal varlığı”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, düzenlediği basın toplantısında Adalet Bakanı Akın Gürlek hakkında dikkat çeken mal varlığı iddialarını gündeme taşıdı.
ANKARA-BHA
“Turpun Küçüğü” başlığıyla gerçekleştirilen toplantıda Özel, çeşitli taşınmazlara ilişkin belgeler paylaştı ve toplam değerin yüz milyonlarca lirayı bulduğunu öne sürdü.
Özel’in açıklamalarına göre Bakan Akın Gürlek’e ait olduğu ileri sürülen 12 farklı taşınmazın toplam değerinin yaklaşık 325 milyon TL olduğu belirtildi. Ayrıca son dönemde elden çıkarıldığı ifade edilen 4 gayrimenkulün de yaklaşık 126 milyon TL ettiği kaydedildi. Bu veriler üzerinden yapılan hesaplamada toplam büyüklüğün 452 milyon TL seviyesine ulaştığını savunan Özel, söz konusu varlığın kamu görevinden elde edilen gelirle açıklanamayacağını iddia etti.

12 taşınmaz ve 4 satış iddiası
Özel, Gürlek’e ait olduğunu öne sürdüğü taşınmazları tek tek sıraladı. Açıklamaya göre söz konusu mülkler şöyle:
-
İstanbul Kartal’da aynı projede 2 ayrı daire (toplam yaklaşık 52,5 milyon TL)
-
İstanbul Beykoz’da orman içinde yer alan villa (yaklaşık 85 milyon TL)
-
İstanbul Avcılar Firuzköy’de bir konut (yaklaşık 15,5 milyon TL)
-
İstanbul Tuzla’da bir daire (yaklaşık 10 milyon TL)
-
Ankara Çankaya’da bir konut (yaklaşık 35,5 milyon TL)
-
Ankara Beytepe bölgesinde farklı projelerde 3 ayrı daire (toplam yaklaşık 65 milyon TL)
-
İzmir Konak’ta aynı projede 2 daire (toplam yaklaşık 54 milyon TL)
-
Çanakkale Gelibolu’da deniz manzaralı arsa
Özel ayrıca son dönemde satıldığı belirtilen 4 taşınmaza da değinerek şu bilgileri paylaştı:
-
İstanbul Esenyurt’ta bir daire (7,75 milyon TL)
-
Halkalı Tema İstanbul’da bir konut (43,5 milyon TL)
-
Üsküdar Altunizade’de bir daire (47,5 milyon TL)
-
Ankara Çankaya’da bir taşınmaz (27,75 milyon TL)
Bu veriler doğrultusunda toplam büyüklüğün 452 milyon TL’ye ulaştığı iddia edildi.
“Maaşla ulaşılması mümkün değil” çıkışı
CHP lideri, yaptığı değerlendirmede üst düzey bir yargı mensubunun maaşıyla bu büyüklükte bir portföy oluşturulmasının uzun yıllar alacağını dile getirerek, “Bu düzeyde bir birikim, mevcut gelirle kıyaslandığında dikkat çekici bir tablo ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı. Özel ayrıca, farklı şehirlerde yer aldığı belirtilen konut ve arsaların tek tek tapu kayıtları üzerinden incelenebileceğini öne sürdü.
Lüks yaşam ve tahsis iddiaları
Basın toplantısında yalnızca taşınmazlar değil, lüks yaşam iddiaları da gündeme getirildi. Özel, Gürlek’in görev süresi boyunca çeşitli imkânlardan faydalandığını ileri sürerek, araç tahsisi ve yüksek maliyetli yaşam unsurlarına ilişkin iddiaları da paylaştı.
“Şeffaf açıklama yapılmalı” çağrısı
Özel, iddiaların kamuoyu önünde netliğe kavuşturulması gerektiğini belirterek, geniş katılımlı ve bağımsız medya kuruluşlarının da yer alacağı bir basın toplantısıyla açıklama yapılması çağrısında bulundu.
Söz konusu iddialara ilişkin olarak Akın Gürlek cephesinden ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.