Sigara ve cep telefonunda ÖTV oranları yeniden belirlendi
Sigara ve bazı cep telefonlarında uygulanan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarında değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeyle, yerli cep telefonu üretiminin teşvik edilmesi ve bazı modellerde fiyat düşüşü sağlanması hedefleniyor.
ANKARA - BHA
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı kararlarına göre, sigaralardaki ÖTV oranı yüzde 50’den yüzde 45’e indirildi. Bununla birlikte, asgari maktu ve maktu vergi tutarları artırıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, maktu vergi tutarlarında yapılan artış sayesinde, ÖTV oranındaki indirimin vergi gelirlerinde herhangi bir kayba yol açmaması sağlanacak.
Düzenlemeyle, sigara üzerindeki vergi yapısında değişikliğe gidilerek maliyet artışlarının fiyatlara etkisinin sınırlanması ve bu yolla enflasyon baskısının azaltılması amaçlanıyor. Bu adımın, bütçe hedefleriyle uyumlu bir maliye politikası uygulamasını desteklemesi bekleniyor.
Cep telefonlarında matrahlar güncellendi
Cep telefonlarına yönelik diğer kararda ise, ÖTV oranlarına esas alınan matrah tutarları yeniden düzenlendi. Buna göre;
ÖTV matrahı 4 bin 500 TL ve altındaki cihazlarda vergi oranı yüzde 25,
4 bin 500 TL ile 9 bin TL arasındaki cihazlarda yüzde 40,
9 bin TL’nin üzerindeki cihazlarda ise yüzde 50 olarak uygulanacak.
Bakanlık kaynakları, yapılan bu düzenlemenin yerli üretimi destekleyeceğini ve bazı cep telefonu fiyatlarına indirim olarak yansıyabileceğini belirtti.