13 Ağustos 2026 Perşembe ANTALYA 31°
SON DAKİKA
BHA

Bakanlık’tan karar: APP plakalara kesilen cezalar silindi

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi talimatıyla, standart dışı (APP) plaka denetimleri kapsamında 27 Şubat 2026’dan itibaren kesilen idari para cezaları iptal edildi.

10 Mart 2026 689 okunma
Bakanlık’tan karar: APP plakalara kesilen cezalar silindi
Bakanlık’tan karar: APP plakalara kesilen cezalar silindi

ANKARA-BHA

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, APP plaka kullanımına ilişkin cezai yaptırımlar, Karayolları Trafik Kanunu’nun 23. maddesinde düzenlenen “yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takmak” fiiline bağlı olarak artırılan idari para cezalarını kapsıyordu. Plaka değişim işlemlerinde yaşanan yoğunluk ve kuyruklar üzerine Bakan Çiftçi’nin talimatıyla denetimler 1 Nisan 2026’ya kadar rehberlik ve bilgilendirme amacıyla sürdürülecek.

Yetkili kuruluş plakaları güvence altında

Yetkilendirilmiş kuruluş olan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılan ve mühürlenen plakalar, kanun standardına uymasa bile cezai işleme tabi tutulmayacak. Vatandaşlar, plakayı aldıktan sonra ekleme veya değişiklik yaparsa 4 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Sahte plakalara yüksek cezalar devam ediyor

TŞOF dışında yetkisiz olarak basılan veya sahte plakaları kullanan araç sahipleri için ise 140 bin lira idari para cezası uygulanması sürüyor. Yetkililer, bu düzenlemenin kamu düzeni, güvenlik ve başta uyuşturucu, göçmen kaçakçılığı ve terör suçlarıyla mücadele açısından kritik önemde olduğunu vurguladı.

Kaynak: BHA

Paylaş X Facebook

Yorumlar 0

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.

Yorumlar moderasyondan sonra yayımlanır. Hakaret ve reklam içerenler onaylanmaz.

BHA kategorisindeki diğer haberler

Sonraki haber yükleniyor…

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Detaylar için Çerez Politikası.