MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ MART AYINDA AÇIK VERDİ

 

15 Nisan 2024
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ MART AYINDA AÇIK VERDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı bütçe istatistiklerine göre, Mart ayında Merkezi Yönetim Bütçesi açığı 209 milyar TL olarak kaydedildi. Aynı dönemde faiz dışı açık da 134,4 milyar TL olarak gerçekleşti.

Mart ayında bütçe giderleri toplamda 692,8 milyar TL'ye ulaştı. En yüksek kalemi 258,2 milyar TL ile cari transferler oluştururken, bu kalemin bir önceki yıla göre yüzde 107 arttığı belirtildi. Cari transferleri, 203,9 milyar TL ile personel giderleri takip etti. Faiz giderleri ise aynı dönemde 74,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

Öte yandan, Mart ayında bütçenin gelir tarafında da dikkat çekici bir artış yaşandı. Vergi gelirleri içinde en büyük pay 96,6 milyar TL ile özel tüketim vergisinde oldu. Vergi gelirlerinde önceki yıla göre en yüksek artış ise katma değer vergisinde yaşandı. Katma değer vergisi, yıllık yüzde 491,7 artışla 49 milyar TL olarak kaydedildi.

Ocak-Mart döneminde ise Merkezi Yönetim Bütçesi'nin açığı 513,5 milyar TL'ye yükseldi. Orta vadeli programa göre 2024'te ise merkezi yönetim bütçesinin 2,65 trilyon TL açık vermesi öngörülüyor.

 

 

(KAYNAK: BLOOMBERG HT)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.