CHP ANTALYA İL BAŞKANI NURİ CENGİZ: “1 MART DİRENİŞİ ONURUMUZDUR”

2003’te ABD’nin Irak’ı işgaline Türkiye’nin askeri ve bölgesel destek sağlaması içeriği ile meclise sunulan 1 Mart Tezkeresinin onaylanmaması için mecliste sergilenen direnişi anan CHP ANTALYA İL BAŞKANI NURİ CENGİZ, “Amerikan emperyalizmine karşı ‘Türkiye tam bağımsızdır’ duruşunun sergilendiği 1 Mart direnişi onurumuzdur!” dedi 

01 Mart 2022
CHP ANTALYA İL BAŞKANI NURİ CENGİZ: “1 MART DİRENİŞİ ONURUMUZDUR”

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, 2003 yılında Irak’ı işgali esnasında Türkiye’nin ABD’ye askeri ve bölgesel destek sağlaması amacıyla meclise sunulan 1 Mart Tezkeresi’nin reddedilmesini anarak, emperyalizme karşı onurlu bir direniş sergilendiğini dile getirdi. Ancak ne o dönemde ne de geçen zaman içerisinde AKP iktidarından böyle bir tavır göremediklerini aksine o günden bugüne AKP iktidarının emperyalizme hizmet ettiğini ifade eden Başkan Nuri Cengiz, savaş yanlısı politikaların acı sonuçlar doğurduğuna dikkat çekerek Ukrayna’daki savaşla da alakalı konuştu. Yaptığı yazılı basın açıklamasında ömrü savaşmakla geçen bir lider olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün bu denli ‘Barış’ vurgusu yapmış olmasının geçen zaman ve yaşanan acı olaylarla birlikte daha da anlam kazandığını söyleyen Başkan Cengiz, “Savaşın acı ve karanlık yüzünden başka bir tarafı yok ancak barışla gelen berekete, huzura, barışın getirdiği mutluluğa tüm insanlığın ihtiyacı var” dedi.

‘TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE’ İMAJINI AKP YOK ETTİ

ABD’nin Irak’ı işgal etme, Ortadoğu’da üstünlük sağlama planlarındaki en önemli parçalardan biri olan 1 Mart Tezkeresinin mecliste reddedilmesi ile alakalı konuşan CHP Antalya Başkan Nuri Cengiz, “O gün mecliste sergilenen 1 Mart direnişi, emperyalizme karşı sergilenmiş onurlu bir direniştir. Amerikan emperyalizmi ve işgaline karşı gelen, evlatlarımızın canları ile birlikte komşumuz Irak’ın toprak bütünlüğünü korumayı hedefleyen Gazi Meclisimizin milletvekilleri, Amerikan televizyonlarında dahi merakla takip edilen meclis görüşmeleri esnasında ‘Emperyalizme geçit vermeyeceğiz’ vurgusu ile tezkereyi onaylamadı. Ardından yaşanan süreçte ise ne yazık ki tüm dünyanın takip ettiği görüşmelerde sergilenen dik duruş ve yarattığımız “Türkiye tam bağımsızdır” imajı; emperyalizme hizmeti görev bilen AKP hükümeti tarafından 19 Mart Tezkeresinin kabulüyle yok edildi! Daha sonra ise Kuzey Irak’a gönderilen 11 askerimiz ABD güçleri tarafından başlarına çuval geçirilerek esir alınmıştı. Olayla alakalı kendisine, “ABD’ye nota vermeyi düşünüyor musunuz?” şeklinde sorulan bir soruya dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, “Ne notası? Müzik notası mı?” diye alaycı bir üslupla yanıt vermiş, Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ise durumun abartılmaması gerektiğini, çuvalın göz bağlama yerine pratik bir çözüm olarak kullanıldığını ifade etmişti. İşte bu anlayışın devamında AKP, dış politikada Türkiye’yi komşularıyla bile geçinemeyen, etkisiz bir maşa haline getirdi” dedi.

“ATATÜRK’ÜN ‘BARIŞ’ VURGUSUNUN ÖNEMİNİ DAHA İYİ ANLIYORUZ”

Dünyayı karşısına alıp savaşmış bir lider olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, topraklarını koruma altına aldıktan sonra, “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesiyle hareket etmiş olmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Başkan Nuri Cengiz, mevcut AKP iktidarının ise Cumhuriyet’in kurucu felsefesinden oldukça uzakta olduğunu ve Türkiye’yi Ortadoğu’da emperyalizmin maşası haline getirdiğini vurguladı. Başkan Cengiz, “Ortadoğu’daki savaşın etkilerini yıllardır devam eden sığınmacı göçü ile bariz hissetmekteyiz. Dünya tarihindeki sayısız savaş, var olduğu yere ölümden, kıtlıktan, acıdan başka bir şey getirmedi! Ukrayna’da yaşanan olayları da göz önüne alacak olursak; ömrünün yarısından çoğunu cephelerde geçirmiş olan, tüm dünya tarafından dünyaya gelmiş en büyük komutanlardan biri olarak kabul edilen Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, düşman ülkelerin dahi toprak bütünlüğüne karşı hassasiyeti ve ısrarla yaptığı “Barış” vurgusu çok daha fazla önem taşımaktadır. Bugün 1 Mart Tezkeresine karşı 2003 yılında TBMM’de sergilenen onurlu direnişi hatırlarken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve hayatını kaybeden gazilerimizi de büyük saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.