5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin Yılldönümü CHP Basın Bülteni

5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 87. Yıldönümünde CHP Antalya Kadın Kolları büyük bir etkinlikte buluştu. 

06 Aralık 2021
5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin Yılldönümü CHP Basın Bülteni

Sanatçı Pınar Ayhan’ın Orada Duruverseydi Zaman adlı Müzikal Belgeseli’nin sahnelendiği etkinliğe Antalyalılar yoğun ilgi gösterdi. Oturacak yer bulamayan kadınlar merdivenlere oturarak gösteriyi izledi.
19 İlçeden gelen kadınlar Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutladı. CHP Kadın Kolları Antalya İl Başkanı Nilüfer Deveci; “Asırlardır, kadını birey olarak kabul etmeyen göz ardı eden bir anlayışın yıkılışı, Atatürk’ün en büyük projesidir.Cumhuriyet, aynı zamanda bir kadın devrimidir.Bu devrimlerin en önemlisi, bugün 87. Yılını kutladığımız Atamızın bize en büyük armağanı olan seçme ve seçilme hakkıdır.” Dedi.
Konuşmasında Cumhuriyetle başlayan toplumsal dönüşümün, temel ekseninin kadın-erkek eşitliği olduğunu ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak, günümüzde hala Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde eşit temsiliyet için mücadele ettiklerine değinen Başkan Deveci; “Biz bu eşitsiz sistemi değiştirmek için Cumhuriyet Halk Partisi olarak dev bir adım attık. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu ve kadınların siyasette eşit temsil edileceği yasa teklifimizi Meclis’e sunduk. Bu teklifle, hem genel hem de yerel seçimlerde denklik uygulanmasını yasal güvence altına almak istedik.
Aynı zamanda aday listesinin belirlenmesinde fermuar sistemi uygulanacaktı, yani listeler bir kadın bir erkek olarak sıralanacaktı.
Partimizin teklifi 30 Kasım 2021 tarihinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü.
Öncesinde tüm kadınları, kadın örgütlerini, eşitlikçi erkekleri süreci takip etmeye davet ettik. Diğer siyasi partilerin de bu yasaya destek vermesini istedik, sosyal medyada bir kampanya yürüttük. Tüm beklentilere rağmen, teklifimiz AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Ama asla vazgeçmeyeceğiz! Ne
bir eksik, ne bir fazla! Meclis’te ve yerelde eşit temsil için mücadelemiz sürecek.” Dedi. Etkinlikte konuşma yapan CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengizise , kadınların kurtuluş savaşındaki özverili çabalarını anlattıktan sonra elele hep birlikte güzel günleri yakında göreceklerini dile getirdi.
Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin yıldönümünü kutladı.
Etkinlikte Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak bulunan Deniz Filiz; Söz sahibi olmak, sesimizi duyurmak, toplumun temel taşlarından olarak her yerde varlığımızı göstermek hem hak hem sorumluluğumuzdur.
Adaletsizliğe, yoksulluğa, işsizliğe, liyakatsizliğe, şiddete, ölümlere karşı, her şeyin çivisinden çıktığı böyle bir zamanda hep birlikte mücadele ve müdahale etmeliyiz. Varlığıyla, duruşuyla, donanımıyla, detayı gören, aklını ve duygularını birlikte kullanan, kendini her yerde açıkça ifade edebilen, bilen ve öğrenen kadınlar her yerde olmalı. Biz Mustafa Kemal Atatürk'ün aydınlık kadınları, biz cumhuriyetin gerçek ışıkları, biz cennet Anadolu’nun son umutları, kendimize ve gücümüze inanalım. Sözlerime son verirken bir kez daha, engin öngörüsü ile 87 yıl önce Türk kadınına teba olmak değil birey olmak yakışır dedi. Atatürk Kültür Merkezi Aspendos Salonu’nda gerçekleşen etkinlik, CHP Antalya İl Başkanı Nilüfer Deveci ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Deniz Filiz’in Pınar Ayhan’a çiçek ve plaket takdimleriyle sona erdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.