Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum…
, 10 Mart 2021 15:00ABD tahvil getirilerindeki yükselişle 7.78 seviyesine kadar yükselen dolar/TL bugün 7.60'a kadar çekildi.

ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvil getirisinin yükselişe geçmesiyle birlikte TL en çok baskı altında kalan gelişmekte olan para birimlerinden biri oldu. TL dün yüzde 2’nin üzerinde değer kaybetti. Peso ve rand TL’nin ardından en çok değer kaybeden para birimlerinden oldu.
Dolar/TL birkaç hafta önce 6.90’a kadar gerilemiş ancak sonrasında ekonomi politikalarının sürekliliğine ilişkin endişeler ve küresel satış baskısıyla yönünü yükselişe çevirmişti. 6.90 seviyesinden başlayan yükselişle birlikte dün dolar/TL’de en yüksek seviye 7.7840 oldu.
Bir bankanın Hazine masası işlemcisi, “ABD tahvil getirilerindeki yükseliş TL’yi büyük bir satış baskısı altında bırakıyor. Ancak TL’deki değer kaybının benzer ülkelerin çok üzerinde olduğunu da görüyoruz. TCMB’den önümüzdeki hafta 50-100 baz puan arasında faiz artışı bekliyoruz ancak yapacağına emin değiliz. Artışın bu hafta itibarıyla piyasa fiyatlamalarına da daha net girdiğini görüyoruz” dedi ve ekledi:
“TL’deki değer kaybında acaba TCMB faiz artışı yapmadan enflasyonun zirve yapacağı Nisan’a kadar süreci idare etmeye çalışır mı endişesi etkili. Aslında küresel satış baskısı bu denli kuvvetli olmasaydı bu senaryo da piyasa fiyatlamaları için uygun olabilirdi. Bu ayrı bir tartışma konusu ama bugün bu noktadan uzaklaştık. ABD’de tahvil ihalelerinde oluşacak faiz ve talep önemli. Son olarak da TL için hacimlerin 3 yıl önceye kıyasla dörtte bir seviyelerine gerilemiş olması çıkışlarda yükselişin daha sert olmasının en önemli nedenlerinden” dedi.
Asya borsaları, yükselen ABD hazine tahvil faizlerinin teknoloji şirketlerinin hisselerini etkilemesi ve yatırımcıların ABD Senatosu’ndan geçen 1.9 trilyon dolarlık mali canlandırma paketi sonrası enflasyon kaygılarının artmasıyla geriledi.
ABD Hazinesi’nin 10 yıl vadeli tahvilinin getirisi Cuma günü tarım dışı işsizlik verisi açıklanmadan önce 1 yıllık zirvesi olan yüzde 1.625 seviyesine çıkmıştı. Getiri yüzde 1.4’ten yüzde 1.6’nın üzerinde çıktıktan sonra yüzde 1.5’lere gerilemişti. Bugün de 10 yıllık tahvillerinin getirisi yüzde 1.6029’a çıktı.
DOLAR ENDEKSİ 3.5 AYIN ZİRVESİNDE
Dolar, tahvil getirilerinin artması ve ekonomik normalleşmenin beklentilerden daha hızlı olacağına dair tahminlerle diğer para birimleri karşısında 3.5 ayın zirvesine çıktı. Dolar endeksi altı büyük para biriminin sepet kuru olarak yüzde 0.1 artışla 92.469 seviyesine çıktı.
Türkiye’de faiz oranları başlıca ekonomilere göre en yüksek seviyede olsa da, enflasyonun şubat ayında yüzde 15’in üzerine, en son 2019’un ortalarında gördüğü seviyelere yükselmesi faiz oranlarının daha da artacağına dair beklentileri tetikleyen en önemli sebep oldu.
Bankacılar son dönemde ekonomi yönetiminde yaşanan değişikliklerin de piyasada takip edildiğini de söylediler.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla dün istifa ederken Türkiye Varlık Fonu (TVF) genel müdürülüğünde Zafer Sönmez görevden alınırken yerine Arda Ermut atandı.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen dün yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden’ın koronavirüs mali destek paketinin ABD ekonomisindeki “çok güçlü” toparlanmayı desteklemek için yeterli kaynak sağlayacağını ve enflasyonla baş etmek için “yeterli araçların” olduğunu belirtti.
Ancak bu açıklama da ABD tahvil getirilerindeki yükselişi durdurmuş değil. Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen haftaki konuşmasında tahvil faizlerindeki yükselişe müdahale edeceğine dair bir sinyal vermemesi gelişmekte olan ülke para birimlerindeki baskının bir kademe daha artmasındaki önemli bir neden olmuştu.
Yorumlar (0)

Büyükşehir Belediyesi sınav kaygısı yaşayan öğrencileri yalnız bırakmıyor

Balbey ’de Kentsel Yenileme Projesi çalışmaları yeniden başladı

Medya: İsrail ve Türkiye, bugün Azerbaycan'ın arabuluculuğunda Bakü'de görüşecek

BBP MKYK Üyesi Recep Er ve BBP Kayapınar Belediye Başkan Adayı Mehmet Çiçek’ten Taziye Ziyareti

Baharın Coşkusu Sanatla Buluştu: Erdoğan Dedeoğlu'ndan Karma Resim ve Seramik Sergisi

AK Parti Diyarbakır Teşkilatında Yerel Yönetimler Zirvesi

Türkiye’nin İlk Tüm Yaşlara Hitap Eden Antoloji Animasyon Filmi Yolda

Antalya Burdurlular Derneği Başkanı Hüseyin Yamacı’dan Burdurlu İş İnsanlarına Ziyaretler Sürüyor

Köksal Selçuk’tan Anneler Günü Mesajı: “Annelerimiz, Hayatın Sessiz Kahramanlarıdır”

Bedri Yalçın’dan Anneler Günü Mesajı: “Fedakârlığın ve Şefkatin Adı Annelerimizdir”

"Annelere Sözümüz Var: Yapılanı Koruyacağız, Eksikleri Biz Tamamlayacağız"

Adnan Asar’dan Başkan Hakan Tütüncü’ye Teşekkür Ziyareti

Biri Yetenekli, Biri Deneyimli İki Hukukçunun Ortak Vizyonu: Antalya’dan Uluslararası Gayrimenkul Yatırımlarına Uzanan Başarı Hikayesi

IV. FoodFest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali başlıyor

Gazeteci Mehmet Çiçek " Mehmet Tekbaran Kardeşimizin Mekanı Cennet Olsun

Genel Başkan Bedri Yalçın: “İznik’te Milli Mücadele Ruhu Yeniden Canlanacak!”

BELEDİYEDEN EMEKÇİLERE SKANDAL TEHDİT

ULUSLARARASI MEDYANIN YÜKSELEN YILDIZI SKY HABER TV, TÜRKİYE GENEL MERKEZİNİ AÇTI

Bizim Parti'de Yeni Atamalar: İsa Demirel Teşkilat Başkanı ve Genel Başkan Vekili Oldu

Antalya turizmine yön veren işletmeler ödül gecesinde buluşuyor

DİYARBAKIR'DA "YILDIZ'I PARLADI, ESKİŞEHİR'E "ÜMİT " OLDU

Başkan Uysal, ‘Tam bağımsız Türkiye mücadelesi devam edecek’

AB ülkeleri ücret ortalaması 3.155 Euro, Türkiye'de 873 Euro

Anahtar Parti Antalya İl Başkanı Mehmet ÇALIŞKAN ; “Susuz Tarım Değil, Suskun Siyaset Bitmeli!”

ANADOLU BİRLİĞİ PARTİSİ GENEL BAŞKANI BEDRİ YALÇIN: UMUTSUZLUK YOK KARDEŞLERİM

Saadet Partisi Ankara İl Başkanı'ndan Teşekkür

Var mısınız denemeye?

Düzeltme ve Kamuoyuna Özür

AHMET KEDİK'TEN TARİHİ ÇAĞRI: TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE BİZİM PARTİ DAMGASINI VURACAK

Vefat Eden Basın Emekçisi Ümit Özdal’ı Rahmetle Anıyoruz

Sekiz Ayda On Etkinlik;Onuncusu: Perge Antik Kent Doğa için bir adım atan herkese sonsuz teşekkürler…

MSG Yapım'dan Taziye Mesajı

CHP Antalya İl Başkanlığı'ndan Özgür Özel’e Yapılan Saldırıya Sert Tepki: “Bu saldırı milletin iradesine yapılmıştır!”

Antalya Büyükşehir Belediyesi baharın gelişini Hıdırellez Şenliği ile kutlayacak

İmamoğlu'ndan Montaj İddialarına Sert Yanıt: "Bu Filmi Bu Millet İzledi!"

Özgür Özel’e Yumruklu Saldırının Yeni Görüntüleri Ortaya Çıktı! Şüpheli Tengioğlu’nun Çarpıcı İfadeleri ve Geçmişi Gündemde

Dünya Gençlik Konseyi’nden Genç Girişimcilere Destek

Köksal Selçuk’tan Sert Tepki: “Özgür Özel’e Yapılan Saldırı Milletimizin Değerlerine İhanettir”

CHP Lideri Özgür Özel’e Saldıran Kişi Selçuk Tengioğlu Çıktı: Geçmişinde Çocuk Cinayeti Var
