MUĞLA'DA YABAN DOMUZLARI: BESLEMEK EKOSİSTEMİ TEHLİKEYE ATIYOR, UZMANLAR UYARIYOR

Muğla'nın turistik ilçeleri Bodrum, Marmaris ve Fethiye'de aç kalan yaban domuzları, ilçe merkezlerine inerek dikkat çekiyor. Bazı vatandaşlar tarafından beslenen yaban domuzları konusunda uzmanlar uyarılarda bulundu. 

16 Mayıs 2024
MUĞLA'DA YABAN DOMUZLARI: BESLEMEK EKOSİSTEMİ TEHLİKEYE ATIYOR, UZMANLAR UYARIYOR

 Bodrum, Marmaris ve Fethiye'de açlık nedeniyle ilçe merkezlerine kadar inen yaban domuzları, ara sokaklardaki bahçelere girerek yiyecek arayışına girişiyor. İlçe merkezlerinin cadde ve sokaklarında dolaşan domuzlar, vatandaşlar tarafından besleniyor.

 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Fethiye Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin, domuzların beslenmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Dr. İlemin, yaban hayvanlarının beslenmesinin doğa ve ekosistemin varlığı için tehlikeli olduğunu vurgulayarak, "Bu yüzden yasa dışıdır. Şehirlerde yaban domuzları, sürüler oluşturuyorsa; bunun tek nedeni, domuzları besleyen ve alıştıran insandır" dedi.

 Domuzları beslemenin, doğadaki dengenin bozulmasına ve popülasyonun taşınamayacak düzeylere çıkmasına yol açabileceğini belirten Dr. İlemin, bu durumun aynı zamanda insanlar ve evcil hayvanlar için de sağlık riski oluşturabileceğine dikkat çekti. Dr. İlemin, "Yaban hayvanları ile insan arasında bakteri ve virüs bulaşımı olabilir. Bu durumda doğadaki bütün yaban hayvanı popülasyonu çökme tehlikesine girer. Yine tersi durumda yaban hayvanlarından insanlara hastalıklar bulaşabilir" şeklinde konuştu.

 Uzmanlar, yaban hayvanlarını beslemek yerine doğal döngü içinde bırakılması gerektiğini ve doğadan alınmaması gerektiğini vurguladı.

 

(KAYNAK:DHA)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.