TÜRKİYE, TARİHİ SICAKLIK REKORLARI KIRIYOR: YAZ AYLARI "KAVRULACAK"

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi'nin (ECMWF) sezonluk tahminlerine göre, Türkiye'de sıcaklık rekorlarına tanıklık ediyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Barış Önol'un açıklamasına göre, 2024 Nisan ayı, ülkemizde ölçülmüş en sıcak nisan ayı olarak kayıtlara geçti. Prof. Dr. Önol, sıcaklıkların ülkenin genelinde normallerin 4 derece üzerinde seyrettiğini belirtiyor. 

10 Mayıs 2024
TÜRKİYE, TARİHİ SICAKLIK REKORLARI KIRIYOR: YAZ AYLARI "KAVRULACAK"

 ECMWF'nin tahminlerine göre, önümüzdeki yaz dönemi de hiç de iç açıcı değil. Prof. Dr. Önol, mayıs, haziran ve temmuz aylarına ilişkin tahminlerde "Sıcak günler bitti, çok daha sıcak günler kapıda" uyarısında bulunuyor. Tahminler, ülkenin neredeyse tamamında aşırı sıcaklık artışlarını işaret ediyor.

 Öte yandan, dünya genelinde ortalamanın üzerinde sıcaklık artışı da endişe verici boyutlara ulaşıyor. Dünya, geçen yıl ilk kez bütün bir yılı ortalamanın bir buçuk derece üzerinde sıcaklıkla geçirdi. Bu durum, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha belirgin hale geldiğini gösteriyor.

 Uzmanlar, bu sıcaklık artışlarının çeşitli olumsuz etkileri olabileceği konusunda uyarıyor. Bunlar arasında tarımsal verimlilik kaybı, su kaynaklarının azalması, sağlık sorunları ve doğal yaşamın olumsuz etkilenmesi gibi faktörler yer alıyor.

 Türkiye'nin karşı karşıya olduğu bu sıcaklık artışı ve iklim değişikliği ile mücadelede, bilinçli ve etkili adımların atılması gerektiği konusunda uzmanlar hemfikir.

 

(KAYNAK:DHA)

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.