CHP’Lİ BUDAK: “AFAD’A GÖRE ANTALYA 6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREME DAHİ HAZIR DEĞİL”

CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, AFAD ve Antalya Valiliği tarafından 2021 yılında hazırlanan Antalya İl Afet Risk Azaltma Planı’nı TBMM gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi hazırlayan Budak, Antalya’nın depreme son derece hazırlıksız olduğunu dile getirdi. Kahramanmaraş depreminden etkilenen 11 il için AFAD’ın hazırladığı raporlarda öngörülen senaryoların gerçekleştiğine dikkat çeken Budak, “Antalya olası depreme karşı son derece korumasız. Kaş-Kekova Fay Zonu’nda gerçekleşecek 6,5 büyüklüğünde bir depremde bile 5 ilçe doğrudan etkilenecek, günlük hayat kesintiye uğrayacak. Can ve mal kayıpları yaşanacak” diye konuştu. Budak, “AFAD ve Antalya Valiliği tarafından tüm senaryolar bilinmesine rağmen gerekli hazırlıklar yapılmıyor. Afet gelmeden önlem alınmalı. Yapı ve zemin analizleri hızlıca gerçekleştirilmeli. Antalya kaderine terk edilmemeli” dedi. 

22 Şubat 2023
CHP’Lİ BUDAK: “AFAD’A GÖRE ANTALYA 6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREME DAHİ HAZIR DEĞİL”

Kahramanmaraş depremleri sonrası Hatay ve Gaziantep’te yardım çalışmalarına katılarak yaşanan felaketi sahada tespit eden Budak şöyle konuştu:

 

“AFAD ve Antalya Valiliği tarafından 2021 yılında hazırlanan Antalya İl Afet Risk Azaltma Planı raporuna göreKaş-Kekova Fay Zonu merkezli yaşanacak 6,5 büyüklüğünde bir depremde Kaş, Finike, Kumluca, Demre ve Elmalı ilçeleri etkilenecek. Deprem sonucunda günlük hayat tamamen kesintiye uğrayacak, altyapı tesisleri hasar nedeniyle hizmet dışı kalacak. Ulaşımda aksamalar meydana gelecek. Üretim duracak. Can ve mal kaybı yaşanacak. Kaş ve Demre ilçelerindeki tarihi eserlerde zarar meydana gelecek.

 

Rapordaki ikinci senaryoya göre, Burdur-Fethiye Fay Zonu merkezli, 7,2 büyüklüğünde bir deprem Antalya’nın Döşemealtı, Korkuteli ve Elmalı ilçelerinin yanı sıra Isparta, Burdur, Denizli ve Afyonkarahisar illerini olumsuz etkileyecek. Günlük hayat tamamen kesintiye uğrayacak. Altyapı tesisleri hizmet dışı kalacak. Ulaşımlar aksayacak. Üretim tamamen duracak. Can ve mal kayıpları meydana gelecek. Döşemealtı ve Elmalı ilçelerinde tarihi ve turistik alanlar hasar alacak.

 

Antalya tarihinde şiddetli depremlere şahit oldu. Thermesos ve Phaselis antik kentleri büyük depremler sonucu yok oldu. Hem ilimizde hem çevre illerde şiddetli depremler sürekli gerçekleşiyor. 1969’da Kalkan’da 6,2 büyüklüğünde deprem oldu. 1914 yılında Burdur’da 6,9 büyüklüğünde, 1957 yılında Fethiye’de 7,1 büyüklüğünde depremler oldu. Binalar ağır hasar aldı. Can kayıpları yaşandı.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.