ISPARTA’DAKİ ELEKTRİK KESİNTİSİ MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, Isparta’da dört gün boyunca süren elektrik kesintilerini TBMM gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ’in yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak, “Özelleştirme sonrası, dağıtım şirketleri yapmaları gereken yatırımları yapmıyor. Şirketleri denetlemesi gereken kamu kurumları işlerini yapmıyor. 2020 yılında Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan bir değişikle dağıtım şirketlerini denetleyemediklerini itiraf edercesine denetim faaliyetinin özel sektör şirketlerine devredilmesinin de önünü açtılar. Cengiz Holding ve Kolin İnşaat tarafından işletilen dağıtım şirketinin en son ne zaman denetlendiğini bilmiyoruz. Hem şirket hem yetkililer sorumluluğu aşırı kar yağışına bağlıyorlar ancak sorumlu kar yağışı değil, 2017 yılında başladığı enerji nakil hatlarını yer altında alma yatırımını tamamlamayan dağıtım şirketi ve buna göz yuman Enerji Bakanlığı. Yandaşa rant Isparta’ya felaketi yaşattı” dedi. 

08 Şubat 2022
ISPARTA’DAKİ ELEKTRİK KESİNTİSİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Özelleştirme sonrası dağıtım işini devralan şirketlerin hem gerekli yatırımları yapmamaları hem de acil eylem planlarını hazırlamalarının elektrik kesintilerinin bir türlü Türkiye’nin gündeminden düşmemesine neden olduğunu dile getiren Budak, şöyle konuştu:

 

HALK NE UCUZ NE DE KALİTELİ HİZMET ALABİLİYOR

 

“Halk hem kaliteli hem de ucuz hizmet alsın amacıyla Türkiye’deki 21 elektrik dağıtım bölgesi özelleştirildi. Geldiğimiz noktada bırakın özelleştirmenin bu iki amacının gerçekleşmesini, halkımız hem fahiş fiyatlarla elektrik faturası ödemek zorunda kalıyor hem de elektrik kesintileri insanları canından bezdirmiş durumda. Bu şirketler iktidardan aldıkları güçle hiçbir denetim kurumuna hesap vermiyorlar. Bu kurumlar denetlenmedikleri gibi, sürekli devletin resmi haber ajansında “Şu firma bu kadar yatırım yaptı, bu firma üretimini şu kadar artırdı” gibi propaganda haberleri ile gündeme geliyorlar. AEDAŞ’ı işleten Cengiz Holding ve Kolin İnşaatın CK Enerji şirketi Isparta’daki enerji nakil hatlarını yer altına alma yatırımlarını başlattığını 2017 yılında  yandaş medyaya sayfa sayfa haber yaptırıyor. O yatırımların neredeyse 5 yıl geçmesine rağmen neden tamamlanmadığını hem şirket hem Enerji Bakanlığı bir an önce açıklamalıdır”

DAĞITIM ŞİRKETİ EN SON NE ZAMAN DENETLENDİ?

Budak, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Isparta’daki elektrik kesintilerinin bu kadar uzun sürmesinin gerekçeleri nelerdir? Söz konusu dağıtım şirketi özelleştirme işlemleri sırasında herhangi bir yatırım taahhüdünde bulunmuş mudur? Bulunduysa bu yatırımların gerçekleşip gerçekleşmediği denetlenmiş midir? Söz konusu dağıtım şirketi en son ne zaman denetlenmiştir? 2013 yılından beri şirkete yönelik yapılan denetimler sonrasında söz konusu şirkete Elektrik Piyasası Kanunu’nda öngörülen cezalardan herhangi biri uygulanmış mıdır? AEDAŞ kamuoyuna değişik dönemlerde dağıtım bölgesine farklı miktarlarda yatırım yapacağını beyan etmiştir. Söz konusu yatırımlardan ne kadarı gerçekleşmiştir? Özelleştirme sonrası, dağıtım bölgesinde yaşanan arızaların yıllara göre dağılımı nasıldır? Elektrik Piyasası Dağıtım Yönetmeliği’ne göre, dağıtım şirketi sorumluluğunda olan Acil Durum Yönetim Planı dağıtım şirketi tarafından hazırlanmış mıdır? Hazırlandıysa neden uygulanamamıştır?”

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.